Baliui Buračui atminti (1897-1972 m.).

(Last Updated On: 2024-01-19, 8:39)

Karmėlava, 2024-ieji, sausio 18 diena.

Baliui Buračui atminti (1897-1972 m.).

Balys Buračas – savo gyvenimą Lietuvos kultūrai atminti fotonuotraukose pašventęs etnografas, fotografas, muziejininkas, mokytojas. Gimė 1897 m. sausio 18 dieną Sidarių kaime, Šiaulėnų valsčiuje. 1944–1954 m. mokytojavo Karmėlavos mokykloje, kuri šiandien vadinama Karmėlavos Balio Buračo gimnazija etnografo garbei atminti.

Balio Buračo 125–ųjų  gimimo metinių proga su 6 c klasės mokiniais, jų klasės vadove Kristina Januliene ir istorijos mokytoja Vilija Čerkašiniene nuvykome aplankyti Balio Buračo amžino poilsio vietos Petrašiūnų kapinėse, Kaune. Taip, išgirdote teisingai. Šis kilnios dvasios bei geros širdies žemaitis palaidotas Kaune.

Mokiniai rūpestingai šluotelėmis nuvalė sniegą nuo Balio Buračo paminklo ir uždegė žvakutes, o istorijos mokytoja Vilija atvėrė mums savo lobių skrynią – pasidalijo istorinėmis žiniomis apie šią neeilinę asmenybę, lietuvybės, žmogiškumo, tikrąja to žodžio prasme, puoselėtoją, ir pravedė mums trumpą ekskursiją.

Aš pats apie Balį Buračą daug nekalbėsiu, nes jo nuotraukos kalba daug iškalbingiau. Paprastame kasdieniame gyvenime jis sugebėjo įžvelgti nepaprastus dalykus!

Ne veltui fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas yra pasakęs: „Mikalojus Konstantinas Čiurlionis savo kūrybos darbais Lietuvai davė tautos dvasią. Balys Buračas savo fotografijomis Lietuvai suteikė tautos kūną.”

Istorijos mokytojas Karolis Kasperas