Erasmus projektas

(Last Updated On: 2022-05-08, 9:26)

 

 

 

Karmėlavos Balio Buračo gimnazija vis labiau įsitraukia į vykdomą Erasmus + projektą „Inovatyvūs būdai ir metodai darbui su iš emigracijos grįžusiais vaikais, siekiant maksimaliai padidinti jų socialinę įtrauktį ir mokymosi efektyvumą“ (Nr. 2021-1-LT01-KA220-SCH-000024051).

Dalyvavimas Erasmus+ projekte skatina ieškoti vis naujų būdų, kaip padėti ukrainiečių mokiniams sėkmingai adaptuotis gimnazijoje. Turint omenyje, ką vaikams teko patirti Ukrainoje, svarbiausias dėmesys yra skiriamas jų emocinei savijautai.

Pirmomis atvykimo į gimnaziją dienomis mokinius globoja klasės vadovės, klasės draugai, kurie gali susikalbėti rusų kalba. Kartą per savaitę visi 5–8, I–II klasių mokiniai (tik ukrainiečiai) susitinka Vertikalioje klasėje, kur gali pabendrauti tarpusavyje, pasidalinti, kaip sekasi mokytis nuotoliniu būdu savo mokykloje, žaidžia stalo žaidimus, kalbasi, planuoja tolimesnes veiklas. Šiuo metu iš Ukrainos atvyksta vis naujų mokinių, todėl seniau atvykę vaikai padeda tautiečiams, padrąsina. Visi atvykę mokiniai yra aprūpinami planšetėmis, kad nuotoliniu būdu galėtų dalyvauti Ukrainos mokyklose vedamose pamokose. Visi ukrainiečiai lanko pamokas su savo klase, mokosi šnekamosios lietuvių kalbos, mokytojai parenka vaikams pritaikytas užduotis. Emocinę vaikų savijautą gerina buvimas kartu.

Gegužės 3 dieną Vertikalios klasės užsiėmimas vyko gimnazijos bibliotekoje. Vadovaujami bibliotekos vedėjos Kristinos Janulienės gaminome dekoratyvinius šaukštelius. Šios edukacijos metu vaikai galėjo išreikšti savo emocijas, pasikalbėti ir net pajuokauti. Tai buvo šiltas ir malonus bendravimas. Ir toliau planuojame įvairias kūrybines veiklas, nes matome, kad buvimas kartu labai reikalingas.

Virginija Kanapinskienė

Kristina Janulienė