Finansinio raštingumo ugdymas I PUG ugdytiniams

(Last Updated On: 2024-03-25, 12:38)

                      Su vaikais apie finansus būtina kalbėti nuo mažų dienų. Kuo geresnį supratimą apie tai, kaip veikia pinigų pasaulis, vaikai turės nuo mažens, tuo jie geriau tvarkysis su savo finansais ateityje.

                      Mokyti mažuosius vaikus finansinio raštingumo nėra paprasta, tačiau tai daryti būtina. Tinkamai vaikystėje su pinigais elgtis neišmokęs vaikas gali susidurti su sunkumais ateityje, todėl labai svarbu, kad finansinis raštingumas būtų ugdomas ir šeimoje. Didelė nauda vaikui, kurį tėvai įtraukia į kasdienio biudžeto planavimą, pavyzdžiui ruošiantis atostogoms, leidžia užsidirbti pačiam, skiriant užduotis, kurios nėra kasdienės vaiko pareigos.

I PUG ugdytiniai pinigų tematikai skiria net atskiras veiklas ir žinias gilina per patyriminius žaidimus  „Parduotuvė“, „Bankas“, „Pinigų spaustuvė“, kurių metu vaikai įgyja supratimą, kaip veikia pinigų mainai visuomenėje, turi galimybę „pasimatuoti“ profesijomis, plečiamas akiratis apie biudžeto paskirstymą, stiprinami atsakomybės įgūdžiai. Kiekvieną savaitės penktadienį inicijuojamos veiklos „Apsipirk valgykloje“ metu vaikai mokosi savarankiškai nusipirkti norimą prekę, stengiasi suskaičiuoti pinigus, analizuoja, ar užteks jų norimam daiktui įsigyti. Pastebėta, kad padidėjo kai kurių vaikų suvokimas, kad visko nupirkti neįmanoma, kad dalis vaikų išmoko planuoti išlaidas bei santaupas, o dauguma įgijo gebėjimą tinkamai disponuoti.

Kovo 20 dieną, 9:30 valandą vyko finansinio raštingumo užsiėmimas-mokymasis per patyrimą parduotuvėje „Žalia stotelė“. Tapome tikrais tyrinėtojais – ieškojome reikalingų prekių, jų kainų, atkreipėme dėmesį į pakuotės dydį, kainų skirtumus. Turėjome galimybę susipažinti su prekių skyriais, lyginome panašių produktų kainas ir išsiaiškinome kokiais būdais galima atsiskaityti už įsigytas prekes. Konsultacijos metu su parduotuvės vedėja sužinojome, kuriuos augalus praktiškiausia auginti namų sąlygomis, kokia priežiūra jiems yra naudingiausia ir kurioms prekėms yra taikomas nukainavimas.

Sugrįžę į mokyklą mokiniai dalijosi žiniomis, kurios prekės parduotuvėje „Žalia stotelė“ yra brangesnės ar pigesnės, diskutavo, kodėl Eko daržiuko įgyvendinimui pasirinkome sodinti žirnių, saulėgrąžų ir pupų sėklas.

Finansinio raštingumo žinios yra labai naudingos! Vaikai užaugs, o kokie sąmoningi jie bus, priklauso nuo to, kiek teisingo žinių bagažo gaus jie dabar.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja

Jūratė Raškevičienė