Sausio 13

(Last Updated On: 2024-01-15, 12:18)

Sausio 13-osios įvykiai yra ypatingi mūsų tautos istorijoje. Tai puikiai supranta ir gerai pamena vyresnioji karta. Tačiau jaunajai kartai šie įvykiai galbūt nėra tokie artimi. Jaunajai kartai tai yra praeito amžiaus istorija, ir mūsų pareiga tai nuolatos priminti, perduoti iš kartos į kartą. Tik tokiu būdu gyvuoja tauta, jos idėja ir istorija.

Šiemet Balio Buračo gimnazijoje sausio 13-osios įvykius, nepaprastai drąsius žmones paminėjome kiek neįprastai. Norėjome šios dienos dvasią pajausti ir išgyventi širdimi. Tai savotiška duoklė folkloro kolektyvui „Ugniavijas”, kuris senąją lietuvių tautos tradiciją prikelia savo dainose, ir duoklė sausio 13-osios didvyriams, kurių beginklius kūnus traiškė sovietų tankai. Tačiau šių didvyrių palikimo ir jų dvasios stiprybės nesugebėjo sutraiškyti jokie tankai ir nesunaikins to niekada. Būtent šią stiprybę karo dainose apdainuoja kolektyvas „Ugniavijas” – nuožmią lietuvių pasipriešinimo dvasią.

Todėl mes, Balio Buračo gimnazijos vienuoliktų klasių mokiniai ir istorijos mokytojas Karolis, sausio 13-osios didvyriams paminėti pasirinkome šio nepakartojamo folkloro kolektyvo dainą.

Ačiū sausio 13-osios gynėjams Jūsų už drąsą. Ilsėkitės ramybėje ir nemirkite mūsų širdyse.

Ačiū „Ugniavijas” už Jūsų kūrybą!

Istorijos mokytojas Karolis Kasperas