Gedulo ir vilties diena

(Last Updated On: 2023-06-13, 8:33)

Nepamirškime ištremtųjų.

Gedulo ir vilties diena

(2023-06-14)

Ko gero daugelis jūsų puikiai žinote seną gerą posakį: „Melo kojos trumpos”. Ir tai visiška tiesa, nes melas kaip kokia piktžolė kenkia žmogui visur ir visada. Tačiau mes visiškai nesuklystume, jeigu šią mintį interpretuotume truputį kitaip: „Melais kelias grįstas tiesiai į pragarą”. Ir iš tiesų, XX a. viduryje pragaro vartus žemėje atvėrė dvi blogio imperijos, kurios gimė iš baimės, ir iš melo.

Nacistinė Vokietija ir Sovietų Sąjunga, SS ir NKVD, Hitleris ir Stalinas – tai puikiai jums žinomi antžmogiai, sukėlę didžiausio masto nusikaltimus žmogiškumui pasaulio istorijoje. Savo šaltakraujišku cinizmu šių nusikaltimų prigimtis ir juos vykdžiusiųjų apatija neturi lygių. Hitleris ir Stalinas tarytum ginklo broliai vienas iš kito mokėsi vis žiauresnių ir efektyvesnių metodų, kaip naikinti žmones. Ir žinoma – kuo daugiau, tuo geriau…

Lietuva, kaip ir daugelis kitų Europos valstybių, nukentėjo nuo abiejų mirtį atnešusių režimų. Ir nors daugeliui mūsų šie įvykiai atrodo be galo tolimi, prašau aš Jūsų – stabtelkit akimirką. Stabtelkit ir minutėlę pagalvokit. Daugiau nei 17 tūkstančių lietuvių (vyrų, moterų, vaikų ir senolių) 1941-ųjų birželio 14 dieną vietoj skruostus šildančių saulės spindulių sulaukė NKVD pareigūnų ir traukinio bilieto į gyvulinį vagoną. Sovietinio pragaro vartai lietuviams atsivėrė pirmieji – tądien prasidėjo masiniai gyventojų trėmimai į Sibiro dykras, trukę daugiau nei dešimtmetį…

Tačiau melas niekada negali triumfuoti. Tai įrodė lietuvių tauta, atlaikiusi Sibiro speigą. Anksčiau ar vėliau iš melo ir blogio užgimę režimai supūva, sutrūnija ir griūva tarsi kortų namelis. Ir griūva jie ne ginklu verčiami, o griežiant elektrinėm gitarom, susikimbant rankomis nuo Vilniaus iki Talino ir savo kūnais atremiant Raudonosios armijos tankus prie Televizijos bokšto.

Taigi šį trečiadienį, birželio 14 dieną, Balio Buračo gimnazijos roko ansamblis 8:20 val. kviečia jus visus akimirkai stabtelti vestibiulyje ir prisiminti tuos, kurių melas ir blogis nepalaužė. Prisiminkime juos visi kartu.

Istorijos mokytojas Karolis Kasperas