Pamokas veda mokiniai

(Last Updated On: 2023-05-08, 14:49)

Karinai Čėplaitei, II b klasės mokinei, labai tinka posakis, jog geriausiai išmoksti tada, kai mokai kitą. Karina sausio 31 d. savo grupės nariams vedė literatūros pamoką.

Mergina pagal mokytojos rekomendacijas savarankiškai parengė metodinę medžiagą – išsamią Migelio de Servanteso Savedros romano „Don Kichotas“ analizę ir įsivertinimo klausimyną. Reikia pastebėti, kad pamoka vyko pagal visus šiuolaikinės pamokos reikalavimus. Pradžioje mokiniai prisiminė tai, kas vyko vakar, naudodamiesi savo atliktais mąstymo žemėlapiais, programele „Mentimeter“ kūrė Don Kichoto charakteristiką, ieškojo argumentų probleminiam pamokos klausimui „Don Kichotas – išminčius ar beprotis?“ Naujos medžiagos pateikimas vyko sklandžiai, nenuobodžiai, nes Karina tikrai neskaitė savo pranešimo, o labai įdomiai ir įtraukdama mokinius pasakojo, akcentavo spalvingą autoriaus biografiją. Ar žinojote, kad Migelis de Servantesas Savedra studijavo italų Renesanso kultūrą, buvo patekęs piratų nelaisvėn, neteko kairės rankos, sėdėjo Sevilijos kalėjime, kur ir pradėjo 1602 m. rašyti šią knygą?  Naudodamiesi Karinos medžiaga grupės draugai savarankiškai pildė savo užrašus.  Vėliau dešimtokai žinias pasitikrino atsakydami į klausimus išmaniojoje programėlėje „FlexiQuiz“. Aptartos ir žymiojo romano siužeto interpretacijos mene: dailėje, teatro scenoje, literatūroje. Pasirodo, skulptūra, skirta Don Kichotui yra net Panevėžyje! Detaliau analizuota Don Kichoto interpretacija – poeto Vytauto Mačernio sonetas „18. Don Kichoto ir Sančo Pansa pokalbis“. Mokiniai tobulino lyrikos teksto skaitymo ir suvokimo įgūdžius, diskutavo ieškodami tiksliausio atsakymo, tikslių citatų.

Literatūros pamoka išties buvo kitokia! Mokiniai šios pamokos metu įgijo naujų žinių ir patobulino įvairias kompetencijas. O geriausia žinia buvo ta, jog Karina ketina pradėti veiklą Kauno rajono Jaunojo pedagogo klube. Sveikiname ir didžiuojamės!

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Sandra Janušonienė