Pilietiškumo diena

(Last Updated On: 2023-03-14, 8:15)

Kovo 10 dieną gimnazijoje vyko netradicinės pamokos – „Pilietiškumo diena“. Minėdami Kovo 11 – tautai svarbią datą – mokiniai su mokytojais atliko įvairias veiklas ir ugdė savo pilietinę kompetenciją.

1–4 klasių mokiniai padedami mokytojų išsiaiškino, kas yra pilietis, valstybė, kokie yra valstybės simboliai, kaip kiekvienas iš mūsų yra susijęs su Lietuvos valstybe, stengėsi suprasti, kas yra darni (gamtos ir šeimos, klasės, gyvenamosios vietos) aplinka. Apibendrinę įgytas arba pasikartotas žinias, vaikai kūrė kryžiažodžius, atsakė į viktorinos klausimus.

5 klasių mokiniai su lydinčiais mokytojais keliavo į Lietuvos sostinę Vilnių, švenčiantį savo 700 – ąjį gimtadienį.

6 klasių mokiniai aplankė dar neatrastas Kauno vietas.

7 klasių mokiniai aiškinosi, kad darni ekologinė aplinka – viena iš pilietinės visuomenės dedamųjų.

8 – ųjų klasių mokiniai susipažino su medijų svarba pilietinėje visuomenėje. Dirbo grupėse, mokėsi, kaip įvairiuose šaltiniuose rasti ir palyginti informaciją apie tą patį įvykį. Taip pat mokėsi, kaip atpažinti melagienas, sužinojo, kas būdinga melagingai informacijai. Mokiniai išleido melagienų laikraštį, įgytas žinias pasitikrino atlikdami Kahoot užduotis.

I klasių mokiniai apie Pilietiškumo dieną pateikė tokias refleksijas: „Šiandien turėjome puikią galimybę pažinti ir apžiūrėti svarbias, bet daug kam nežinomas, Karmėlavos vietas. Iš pradžių susirinkę klasėje aptarėme Kovo 11-osios prasmę Lietuvai, Karmėlavos miestelio istoriją. Išėję į lauką sustojome ir prisiminėme Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos istoriją. Toliau ėjome apžiūrėti vietos, kurioje kadaise stovėjo 1630 metais įkurta mergaičių mokykla. Sužinojome, kad joje buvo mokoma namų ruošos ir maisto gamybos. Aptarėme čia stovėjusio pastato svarbą bei prasmę ir pasukome Balio Buračo taku link Šv. Onos bažnyčios. Sustoję prie bažnyčios, pasiklausėme mokytojos V. Čerkašinienės pasakojimų ir judėjome link seniau buvusios turgaus aikštės. Eidami Pušyno gatve priėjome seniausią Karmėlavos namą, kuriam net 125 metai! Toliau keliavome Karmėlavos kapinių link. Sustojome prie savanorio Andziulio kapo. Kitas apžiūros objektas–buvusi žydų sanatorinė mokykla ,,Oazė‘‘, kuri vėliau virto pradine ,,Žaliąja mokykla“. Apsisukę dar kartą turėjome galimybę pažiūrėti į visus aplankytus objektus. Mūsų laukė pora neaplankytų vietų – ,,Raudonoji mokykla“, kurioje Balys Buračas dirbo 10 metų. Čia ir buvusio gimnazijos technologijų mokytojo Eugenijaus Banio sukurtas stogastulpis Balio Buračo garbei.

Dalis II klasių mokinių dalyvavo edukacijose, kita dalis su mokytojais M. Mituzu, T. Žukausku ir girininkijos darbuotojais kėlė inkilus.

III klasės gimnazistai ėmėsi pilietiškos, savanoriškos veiklos – Ukrainos kariams iš polietileninių maišelių nėrė kilimėlius, skirtus atsisėdimui. Prieš pradėdami darbuotis vąšeliais mokiniai susipažino su svečiais –savanoriais: Eglė Ozolinčiūtė jau 10 metų užsiima savanoriška veikla. Per šiuos metus ji savanoriavo Bogotoje (Kolumbija), Mumbajuje (Indija), Hermano Jono Šulco įsteigtuose globos namuose Ruandoje, šiuo metu savanoriauja Bosnijoje ir Hercegovinoje. Nuotolinio susitikimo metu Eglė pasidalino savo patyrimais savanorystės metu, atskleidė, kokių paskatų vedama nusprendė pradėti savanoriauti užsienyje ir kokią naudą jai teikia savanorystė. Apie teikiamas naudas kalbėjo ir antrasis savanoris Elvinas Staškus. Elvinas savanorystės kelią pradėjo nuo savanoriavimo Maisto banke. Šiuo metu vaikinas darbuojasi organizacijoje Mamų unija ir Raudonasis Kryžius. Elvino teigimu, neįmanoma išmatuoti savanoriavimo teikiamos naudos. Tai ir puiki emocinė savijauta, kai jautiesi prisidėjęs prie kitų gerovės kūrimo, ir geri bendravimo bei bendradarbiavimo įgūdžiai, naujos pažintys, nauji draugai, galimybė išbandyti save. Abu pašnekovai pasidalino nuorodomis, kur galima išsamiau sužinoti apie dominančią savanorystę. Drąsino gimnazistus rinktis savanoriškas veiklas pagal savo galimybes, nes savanoriaudami galime pažinti pasaulį ir padėti kurti pozityvią visuomenę.

Kovo 9 dieną III ir IV klasių mokiniai dalyvavo susitikime su Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) pareigūnais.