Mėnuo Vokietijoje – neįkainojama patirtis

(Last Updated On: 2022-09-26, 16:05)

Sužinojus, jog laimėjau mėnesio trukmės prestižinės tarptautinės mokinių programos „Internationales Preisträgerprogramm“ vokiečių kalbos ir kultūros kursus Vokietijoje, net neįsivaizdavau, kokia neapsakomai nuostabi patirtis manęs laukia. Keliaujant su dar trimis grupėmis, kurias sudarė egiptiečiai, libaniečiai, graikai, turkai, albanai, rumunai ir tailandiečiai, po Boną, Kelną, Berlyną, Potsdamą, Miuncheną ir gyvenant vokiečių šeimoje netoli Hamburgo bei ten lankant  mokyklą, susipažinau su daugybe be galo nuoširdžių, draugiškų ir bendraminčių žmonių. Nors visi buvome iš skirtingų šalių, jautėmės, tarsi viena didelė šeima jau po pirmųjų dienų, praleistų drauge.

Aplankėme daug įvairių ir interaktyvių muziejų („Jüdisches Museum Berlin“, „Musée Futurium“, „Pinakothek der Moderne“ ir t.t.). Užsikėlėme į aukščiausią Vokietijos viršukalnę virš jūros lygio (2 962 m) – Cūgšpicės kalną, esantį Alpėse. Aplankėme garsiąją Kelno Šv. Petro ir Marijos Katedrą, į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytą Vatų jūrą, didinguosius Brandenburgo vartus, Miuncheno olimpinį miestelį. Vaikščiojome po Berlyno požemius, Rytų pusės galeriją. Klausėme paskaitų apie studijas ir įvairias karjeros perspektyvas Vokietijoje. Tarptautinio vakaro metu gaminome tradicinius savo šalių patiekalus bei pristatėme liaudies dainas ir šokius.

Buvo įdomu kartu su vadovėmis grupėje aptarti ne tik pozityvias temas, bet ir skaudžius, visą pasaulį sukrėtusius dalykus. Diskutavome apie holokaustą, Antrąjį pasaulinį karą, toleranciją. Tad drąsiai galiu teigti, jog ši kelionė ne tik patobulino mano vokiečių kalbos žinias, bet ir išugdė mane emocinio intelektualumo, pasaulio kultūrų bei istorijos pažinimo atžvilgiu. Taip pat susiradau daug naujų draugų, kuriuos galiu vadinti antrąja šeima.

Esu be galo dėkinga vokiečių kalbos mokytojai Živilei Sadauskaitei už suteiktas vokiečių kalbos ir kultūros žinias bei padrąsinimą dalyvauti šiame konkurse.

II b klasės mokinė Agnė Šalnaitė