Karmėlavos miestelio herbas mokinių darbuose

(Last Updated On: 2022-06-28, 10:55)

Kai visur Europoje išaugo galingos absoliučios monarchijos su didžiulėmis nuolatinėmis armijomis, Lietuva 17-18 a. išgyveno visiško pakrikimo laikus. Armijos ji beveik jokios neturėjo, sumažėjo Lietuvos prekyba su užsienio šalimis, nes švedai buvo užvaldę ir uždarę Lietuvos uostus.

Daugelis miestelių buvo per smulkūs, kad būtų galima gerai išnaudoti privilegijų teikiamas galimybes. Magdeburgo teisė buvo labiau valstybės programa, ji miestams suteikta avansu, dar nepasiekus reikiamo išsivystymo lygio. Vis dėlto šių teisių plėtra rodė, jog valstybės politika palanki miestų vystymuisi, nes valdant Augustui II, dėl karų, didikų kovų, badmečių ir 1708–1711 m. maro 1/3 sumažėjo gyventojų, smuko ūkis, sumenko Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir visos Abiejų Tautų Respublikos karinė galia ir politinė įtaka. ATR politinį gyvenimą vis labiau ėmė kontroliuoti Rusija, Prūsija, vėliau ir Austrija. 1792 metai, kuomet Karmėlava gavo Magdeburgo teises, buvo paskutiniai Abiejų Tautų respublikos paskutinieji metai prieš antrąjį padalinimą. 1793 m. Prūsija ir Rusija pasirašė ATR II padalijimo sutartį.

Šios svarbios istorinės sukakties – Magdeburgo teisių suteikimo – 230 metų proga mūsų gimnazijos 5-8, I – II klasių mokiniai pabandė sukurti Karmėlavai naująjį herbą.

Dailės mokytoja Živilė Sadauskaitė