Projektas „ŽIEMA SPALVŲ PALETĖJE“

(Last Updated On: 2022-02-02, 14:04)

PROJEKTO

„ŽIEMA SPALVŲ PALETĖJE / “WINTERS IN THE COLOR PALETE“

II ETAPAS

                 „Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis yra kurdamas“ (Vydūnas)

Sniegas – ne tik puiki žaidimų, bet ir kūrybos priemonė! Balta ir išskirtinė jo tekstūra leidžia sukurti ir išgauti nuostabių kūrinių, tereikia šiek tiek fantazijos ir kūrybiškumo. Manau, kad piešdamas ant sniego kiekvienas vaikas turi galimybę išlaisvinti savo vaizduotę, emocijas, svajones, mintis ir išradingumą.

                      Kūrybinės STEAM veiklos „Meninė galerija“ metu I PUG ugdytiniai išbandė netradicinį būdą – piešimą ant sniego. Vaikai kėlė hipotezes, kas nutiks su dažais, kaip jie prisilies prie sniego, kaip reaguos kartu susijungiančios spalvos, o teptukas iš spalvoto taps švarus ir baltas. Įdomu buvo stebėti, kaip baltas ir purus sniego patalas virto trispalvės, gėlyčių pievos, spalvoto kristalo, oranžinio žmogeliuko, raudonųjų žiedlapių jūra. Užbaigę piešimo procesą vaikai išbandė sniego – ledo inžineriją, iš baltųjų rutuliukų sukūrė sniego pilį, pastatė ledinę tvirtovę ir du sniego žmogeliukus.

                      Vėliau vyko tyrinėjimai ir eksperimentai su sniegu. Vaikai skaičiavo, kiek šaukštų sniego tilps į 1 litro stiklainį, atliko bandymą „Per kiek laiko ištirps sniegas?“. Praėjus kelioms valandoms vaikai pastebėjo, kad sniego sumažėjo, o vakare jis pavirto į vandenį. STEAM veiklos metu išsiaiškinome, kad sniegas yra purus, o jo buvo daugiau, negu liko vandens. Supratome, kad sniegas tirpo trimis valandomis ilgiau negu ledas, o pažiūrėję į ištirpusį sniegą pro padidinamąjį stiklą, įsitikinome, kad valgyti jo nevalia.

                      Pastebėta, kad vaikų patirtis, jau įgytos žinios, moko juos tęstinumo, sujungti naują patirtį su ankstesne, jau esama, patirtimi. Veikti įsitraukia visi vaikai, mokosi dirbti komandoje, drauge įveikti sunkumus, todėl tobulėja bendravimo įgūdžiai, gebėjimai, ugdomos lyderystės savybės.

 

                                                                                   Priešmokyklinio ugdymo mokytoja

                                                          Jūratė Raškevičienė