Baliui Buračui – 125

(Last Updated On: 2022-01-26, 15:39)

Sausio 18 dieną minime 125 – ąsias Balio Buračo gimimo metines. Šia proga sausio 17 – 21 dienomis vyko renginiai, skirti žmogaus, kurio vardu pavadinta gimnazija, atminimui pagerbti.

Pradinių klasių mokiniai domėjosi ir kaupė naujus faktus apie šią garbią asmenybę. Gimnazijos muziejuje apžiūrėjo sukauptą kraštotyrinę medžiagą, prisiminė Balio Buračo pėdsakus Karmėlavoje, o mokytoja Vilija Čerkašinienė papasakojo apie Balį Buračą, jo vaikystę, veiklą, darbus. Pradinių klasių mokiniai daug keliavo. Mokinių kelionės prasidėjo Karmėlavoje, tęsėsi Petrašiūnų kapinėse, kur palaidotas žymus kraštotyrininkas, jaunieji buračiečiai nuvyko ir į Vilkiją, kur ant kalnelio, šalia Nemuno, atrado jaukius, meile liaudies dainoms garsėjančius namus – A. ir J.Juškų muziejų. Ten mokiniai klausėsi nuotaikingo ir įdomaus muziejininko Arūno Sniečkaus pasakojimo apie Lietuvos praeitį, lietuvių kalbos išsaugojimą, tradicijų puoselėjimą, liaudies dainas. Susipažino su senovėje naudotais įvairiais buities reikmenimis, muzikos instrumentais, praturtino savo žodyną senoviniais žodžiais, atrado Balio Buračo palikimą renkant ir saugant istoriją. Vaikams buvo labai įdomu. Na, o savaitę pradinių klasių mokiniai užbaigė savo žinias pasitikrindami mokytojos Sandros Janušonienės parengtame Kahoot žaidime ,,Balys Buračas”.

4b klasės mokiniai savarankiškai rinko medžiagą apie Balį Buračą ir ją pristatė anglų kalba.

5 klasių mokiniai kūrė minčių žemėlapius: piešė, karpė, klijavo, aprašinėjo. Iš pradžių pasidalijo žiniomis apie Balį Buračą, mokytojai pristatė jo asmenybę, nuveiktus darbus. Tada mokiniai susiskirstė į grupes ir kūrė minčių žemėlapius, piešė Balio Buračo portretą ir kitus jo veiklą įprasminančius piešinius. Baigę pristatė savo darbus.

6 klasių mokiniai anglų kalbos pamokose žiūrėjo filmą ,,Balys Buračas – fotografas“, rašė angliškai biografinę santrauką, sukūrė stendą, perpiešė verpstes iš Balio Buračo padarytų fotografijų. Per prancūzų kalbos pamokas braižė Karmėlavos žemėlapį, žymėjo reikšmingas vietas prancūziškai. Trumpai aprašė Balio Buračo jubiliejų. Rusų kalbos pamokose kalbėjo apie Balio Buračo veiklą, aptarė jo biografiją, pristatė fotografijas kaip tautinį paveldą, didelį dėmesį skyrė ypatingų margučių kolekcijai, įvardijo spalvas rusų kalba. Vokiečių kalbos pamokose mokiniai sukūrė plakatą su vokiškais Balio Buračo fotografijų daiktų pavadinimais.

7 klasių mokiniai pynė draugystės apyrankes. Buvo surengta pagamintų apyrankių ekspozicija.

8 ir II klasių mokiniai rašė simbolinius laiškus Baliui Buračui.

Ia ir Ib kl. mokiniai kūrė Balio Buračo gyvenimo kelionės žemėlapį.

Septintų ir aštuntų klasių mokiniams paskaitą apie Balį Buračą skaitė Karmėlavos parapijos klebonas kunigas Virginijus Veprauskas. Žvelgdamas per istorinę prizmę jis mokiniams atskleidė šios turtingos asmenybės – Balio Buračo – veiklos prasmingumą ir reikšmę.

Renginio pabaigoje septintokai padovanojo klebonui kunigui Virginijui Veprauskui savo pačių nupintą draugystės apyrankę.

Ši savaitė, skirta Balio Buračo gimimo metinėms paminėti, buvo mokiniams vertinga ir įsimintina, nes apie žmogų, kurio vardu pavadinta mūsų gimnazija, kalbėjo įdomūs, nauji žmonės, vaikai patys kaupė informaciją, ją apibendrino, pristatė.