Pilietinė iniciatyva „Gyvybės medis“, skirta Gedulo ir vilties dienai atminti

(Last Updated On: 2021-06-16, 13:49)

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti inicijavo Gedulo ir vilties dienos – birželio 14-osios –  paminėjimą Lietuvoje. Šiemet minime 80 metų nuo pirmųjų trėmimų 1941 metais, kai per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių.

Iniciatyvos tikslai:

  • paskatinti mokinius domėtis Lietuvos gyventojų trėmimų istorija iš artimiausios aplinkos: paklausti apie tai tėvus, senelius, prosenelius;
  • prisiminti mūsų šalies istoriją, žinoti ją ir tuo pagerbti buvusius tremtinius ir lagerių vargus patyrusius žmones.

Šių metų simbolis – GYVYBĖS  MEDIS.

GYVYBĖS  MEDIS – universalus simbolis.  Medžio simbolis buvo svarbus mūsų protėviams kaip gamtos, stiprybės, gyvenimo ir gyvybės simbolis. Žmonės, kurie prieš 80 metų buvo ištremti iš savo gimtųjų namų, neteko ne tik savo daiktų, asmeninio gyvenimo, bet ir prarado ryšį, lietuvį siejusį su gamta. Apie ilgesį Lietuvai, Lietuvos gamtai rašė daugelis buvusių tremtinių ir politinių kalinių savo atsiminimuose.

 Medis simbolizuoja ir gyvybę. Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai, kaip tie medžiai, yra istorijos pasakotojai, perduodantys žinią, ką patyrė jie, jų tėvai ar seneliai. Todėl Gyvybės medis simbolizuoja istorijos perdavimą iš kartos į kartą, tarsi nuo medžio šaknų į kamieną, o iš kamieno į šakas.

 5 – 8, I – II klasių mokinių darbų paroda.

                                                Tolerancijos ugdymo centro (TUC) koordinatorė,

                                                                            istorijos mokytoja M. Vitkauskaitė – Valantikonienė,

dailės mokytoja Živilė Sadauskaitė