Trėmimų operacijos „Pavasaris“ paminėjimas

(Last Updated On: 2018-12-11, 21:28)

Trėmimas – vienas iš skaudžiausių Lietuvos istorijos laikotarpių, kai Lietuvos žmonės prievarta ir prieš savo valią iškeldinti iš savo namų ir išvežti į atšiauriausias Rusijos vietoves.

Prieš 68 metus, 1948 m. gegužės 22 – 23 dienomis, Lietuvoje vyko vienas didžiausių gyventojų trėmimų „Pavasaris“ („Vesna“), per kurį prievarta iš tėvynės buvo išvežta apie 40 tūkst. žmonių.

J. Stalino viešpatavimo laikotarpiu masiniai trėmimai buvo plačiai taikomi visų pirma kaip represinė priemonė: jų tikslas – izoliuoti potencialius režimo priešus ir laikyti žmones nuolatinėje baimėje. Kartu jie davė sovietų valdžiai ir didelę ekonominę naudą: tolimi Sibiro, Šiaurės rajonai, jų miškų ūkiai taip būdavo aprūpinami darbo jėga, kurios ten visą laiką trūko. Tarp įvairių sovietinio režimo represijų prieš Lietuvos gyventojus šie trėmimai užima svarbiausią vietą.

Minėdami šią dieną IIa, IIb klasių mokiniai žiūrėjo Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ parengto jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projekto sukurtą filmą „Misija Sibiras 2015“, dalijosi savo mintimis apie tremtį.

Tolerancijos ugdymo centro (TUC) koordinatorė

Vitkauskaitė – Valantikonienė,

istorijos mokytoja N. Miškinienė