Kino diena

(Last Updated On: 2019-06-26, 13:24)

Geras filmas mus atpalaiduoja, prablaško, sudomina, verčia susimąstyti, prajuokina arba net pravirkdo… Balandžio 19 d. gimnazijoje vyko netradicinės pamokos – Kino diena! Mokiniai su klasių vadovais filmus rinkosi net iš 23 filmų sąrašo, kurį sudarė  mokytojos S. Janušonienė ir S. Konkova, taip pat galėjo žiūrėti filmą, pasirinktą savo nuožiūra, ar net vykti į kino teatrą.

5b klasės mokiniai (vadovė A. Valatkevičienė) žiūrėjo filmą, sukurtą pagal rašytojo P. Ness knygą „Septynios minutės po vidurnakčio“. Filmas pasakoja dvylikamečio berniuko Konoro išgyvenimus, kuomet tenka susitaikyti su mylimos mamos netektimi. Tai ištverti Konorui padeda stebuklingas vaizduotės pasaulis. Penktokai šio filmo temą įprasmino savo piešiniuose. 5a klasės mokiniai (vadovė S. Žuklijienė) turbūt neatsitiktinai pasirinko filmą apie išskirtiniais gabumais matematikai apdovanotą mergaitę Merę. Kino juosta „Apdovanotoji“ pasakoja apie sudėtingą mergaitės talento ir tiesiog paprasto buvimo vaiku suderinimą. Penktokai parašė kupiną susižavėjimo laišką Merei.

6a ir 6b klasių mokiniai (vadovės M.Vitkauskaitė-Valantikonienė ir I.Mackevičiūtė) filmą „Popieriniai lėktuvėliai“, sukurtą pagal rašytojo S. Worland tokio paties pavadinimo knygą, nusprendė žiūrėti drauge. Taip linksmiau! Ši vaizdinga istorija apie berniuko Dilano pomėgį lankstyti lėktuvėlius ir dalyvauti jų varžybose. Dilanas turėjo didžiulį tikslą – sudalyvauti pasaulinėse popierinių lėktuvėlių varžybose Japonijoje! Ar jam pavyko tai pasiekti? Sužinosite pasižiūrėję šį filmą. Šeštokai išlankstė daugybę lėktuvėlių, ant kurių surašė savo mintis, svajones, linkėjimus! Kas žino, gal ir išsipildys…

7b (vadovė A. Petkevičienė) ir 8b klasių mokiniai (vadovė L. Bagužienė) pasirinko tęsti istorijos bei literatūros pamokų metu pradėtą temą apie tremtį, skaudžią Lietuvos istoriją. Septintokai istorijos verpetuose atsidūrė su filmo „Ekskursantė“ pagrindine heroje Marija, o aštuntokai peržiūrėjo filmą „Tarp pilkų debesų“. Šis filmas sukurtas pagal lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos R. Šepetys romaną. Čia pasakojama penkiolikmetės Lina Vilkaitės ir jos šeimos lemtis. Abi istorijos teigia pagrindinę mintį, kad tikėjimas ir meilė daro stebuklus. Septintokai diskutavo apie tai susėdę į diskusijų ratą, o aštuntokai sukūrė filmo plakatą.

7a (vadovė D. Šatienė) ir 8a klasių mokiniai (vadovė N. Nikiforovienė) nusikėlė į ateitį. Kino juostos „Tūkstančiai mylių iki tavęs“ siužetas pasakoja apie Gardnerį. Jei jis gyventų Žemėje, tai būtų paprastas 16-metis vaikinas, niekuo nesiskiriantis nuo savo bendraamžių. Tačiau taip nėra. Gardneris yra pirmasis žmonijos atstovas, gimęs Marse. Trokšdamas sužinoti daugiau apie Žemę, jis užmezga ryšį su savo bendraamže – Tulsa. Internetu užsimezgusi draugystė vaikinui sužadina dar didesnį troškimą pažinti savo tėvų gimtąją planetą. Tačiau Gardnerio svajonė per daug pavojinga: gimęs ir užaugęs Marse, jis neprisitaikęs gyventi Žemės gravitacijos sąlygomis, tad vaikino čia lauktų neišvengiama mirtis. Nepaisydamas pavojaus savo gyvybei ir augančių simpatijų Tulsai, jis išsirengia į nepamirštamą kelionę po Žemę, o pakeliui visa savo esybe pasineria į nesuskaičiuojamą galybę didelių ir mažų stebuklų, kurių nuolatiniai Žemės gyventojai jau seniausiai nebepastebi. Po filmo peržiūros mokiniai charakterizavo pagrindinius veikėjus ir sukūrė įspūdingo dydžio plakatą.

Ia klasė (vadovė N. Armonienė) po filmo „Širdys“ peržiūros diskutavo apie norą gyventi ir mylėti. Mokiniai atliko užduotis, parengtas specialiai šiam filmui (Kino klubo veikla), analizavo filmo veikėjų portretus, samprotavo aiškindami pateiktas citatas.

Ib klasės mokiniai (vadovė V. Garličionokienė) sukūrė samprotavimo pastraipą apie priklausomybes nuo narkotinių medžiagų. Mokiniai žiūrėjo filmą „Gražus berniukas“. Tai pasakojimas apie begalinę tėvų meilę savo sūnui, kuris užaugo, stipriai pasikeitė ir nebėra toks geras berniukas, koks buvo vaikystėje. Nuo pat sūnaus Niko gimimo jo tėvas Deividas stengėsi padaryti viską, kas įmanoma, kad taptų geru tėvu. Nikas gerai mokėsi ir namuose turėjo viską, ką tik norėjo turėti. Tačiau šiandien gražus berniukas su savo svajonėmis ir ambicijomis liko kažkur praeityje. Dabar Deividas kiekvieną dieną meldžiasi dėl savo sūnaus, kuris, tapęs narkomanu, nepatektų į bėdą, nemirtų kur nors miesto užkampyje ir visais įmanomais būdais siekia padėti Nikui įveikti priklausomybę, kad jis galėtų pradėti naują gyvenimą.

IIa, IIb ir III klasės (vadovai J. Kukanskienė, V. Staniūnas, N. Stasiūnienė) pasirinko pagal tikrą istoriją sukurtą biografinę dramą „Žalioji knyga“. Filme pasakojama apie netikėtą inteligentiško, talentingo juodaodžio pianisto Donaldo Širlio ir netašyto italų kilmės apsaugininko iš Bronkso – Frenkio „Lūpos“ Valelongos draugystę. Praėjusio amžiaus viduryje (filmo veiksmas vyksta septintajame dešimtmetyje) pietinėse Amerikos valstijose dar galiojo segregacijos įstatymai, pagal kuriuos buvo legalu neįsileisti ar neaptarnauti juodaodžių įvairiose paslaugų ir pramogų vietose. Mokiniai atliko specialias Kino klubo parengtas užduotis, diskutavo apie stereotipus bei diskriminaciją.

Po netradicinių dienų veiklos visi supratome – mokytis iš kino prasminga. Gražių akimirkų!

S. Janušonienė