Edukacinė išvyka į Kauno kunigų seminariją

(Last Updated On: 2024-01-22, 15:11)

Žiemišką sausio 18 dienos rytą 8 b ir 8 c klasių mokiniai su auklėtojomis Rūta ir Vilma bei mokytojomis Renata ir Giedre išskubėjo į senamiestyje esančią Kauno kunigų seminariją. Čia mokinius pasitiko seminarijos prokuratorius (įgaliotinis, reikalų tvarkytojas, rūpintojas, globėjas) Zenonas Šalna, edukaciją pradėjęs nuo „supažindinimo“ su žemaičių vyskupu ir rašytoju Motiejumi Valančiumi, kuris po 1863 m. sukilimo vyskupijos centrą iš Varnių perkėlė į Kauną.

Prie edukacijos prisijungus Karmėlavos klebonui kun. Virginijui Veprauskui, ji buvo tęsiama po kunigų seminarijos lauko erdves: mokiniams parodyta ir papasakota apie Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčią ir vienuolyną, stabtelėta seminarijos kiemelyje, kuris vasarą, sužaliavus ir pražydus gražiausiems augalams, svečių vadinamas mažuoju Vatikanu. O iš Karmėlavos klebono V. Veprausko lūpų mokiniai turėjo puikią progą išgirsti apie jo paties studijų metus, itin sunkius mokslus, gyvenimą ir laisvalaikį seminarijoje. Vėliau mokiniai buvo pakviesti į seminarijos Švč. Trejybės bažnyčią, kurioje Karmėlavos klebonas su prokuratoriumi įdomiai pasakojo apie jos architektūrą, istoriją, vitražus, vargonus ir kt. Mokiniai galėjo apsilankyti zakristijoje, auditorijoje, kurioje klierikai yra mokomi vesti šv. mišias, rekolekcijų (susikaupimo, intensyvios dvasinės maldos) koplyčioje, refektoriume (valgykloje), poilsio, svečių kambaryje. Refektoriume, kuris labiau primena ne valgyklą, o  didžiulį valgomąjį, buvo unikali galimybė išvysti spausdinimo mašinėlę, kuria žymiausius savo kūrinius gyvendamas kunigų seminarijoje spausdino poetas Maironis, ir labai retą fortepijoną, kurį iš Vokietijos atgabeno taip pat Maironis.

Ši išskirtinė edukacija praplėtė žinias apie dvasininkų pasaulį, mokiniai galėjo pasivaikščioti po sakralias erdves, pajausti seminarijos aurą, išvysti unikalių, itin retų daiktų.

Lietuvių k. ir lit. mokytoja Giedrė Sutkienė