Diena su šauliais

(Last Updated On: 2023-04-18, 14:24)

Antradienį, balandžio 4 dieną, Balio Buračo gimnazijoje pilietiškumo pagrindų pamokos vyko kitaip, nei buvo įprasta iki tol. Šįkart devintų klasių mokiniams praktiniai užsiėmimai vyko lauke kartu su Lietuvos Šaulių sąjungos atstovais. Lietuvos šauliai tiek mokiniams, tiek ir kartu dalyvavusiems mokytojams suteikė pagrindinius išgyvenimo laukinėje gamtoje mokymus. Ir nors oras mus užklupo tikrai ne pats geriausias (lietus, pereinantis į smulkų sniegą), ryžtingai nusiteikę ir pasirūpinę tinkama apranga išėjome ugdytis bei lavintis naujų išgyvenimo įgūdžių.

Mokymai prasidėjo nuo įvadinės šaulių vedamos paskaitos. Sužinojome, ką privalu turėti išgyvenimo kuprinėje, kaip saugiai įsirengti stovyklavietę ir kaip po savęs palikti ją dar saugesnę. Šauliai taip pat supažindino su ugnies įkūrimo subtilybėmis ir laužaviečių technikomis. Ypač sudomino „Dakotos laužas”, kuriamas pagal Šiaurės Amerikos indėnų metodą.

Praktiniai užsiėmimai prasidėjo nuo mazgų rišimo. Mokėmės rišti teisingą mazgą ir tvirtąjį mazgą. Atrodytų, jog norint surišti mazgą nereikia jokių ypatingų įgūdžių ar gabumų, tačiau kariškų mazgų rišimas reikalauja atidumo. Šie mazgai turi būti surišti tiksliai pagal instrukciją. Tik tada juos galima tikslingai pritaikyti pagal paskirtį, pavyzdžiui, gelbstint bendražygį iš vandens arba norint persikelti virve per upę, naudojant ir karabiną.

Šauliai mums pravedė ir būtinosios pagalbos praktinę paskaitėlę – savo kailiu mokėmės teisingai užsidėti turniketus. Na, o vėliau laukė smagiausia dalis – mokėmės šaudyti į taikinį. Buvo paruošti specialūs mokomieji šautuvai ir taikiniai. Šauliai mokinius mokė, kaip reikia teisingai užsiimti poziciją, kaip saugiai užtaisyti ginklą, nusitaikyti kontroliuojant kvėpavimą, ir tiksliai pataikyti į taikinį.

Istorijos ir pilietinio ugdymo mokytojas

Karolis Kasperas