TUC pilietinė iniciatyva „Tolerancijos paukštis“

(Last Updated On: 2018-12-11, 21:32)

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti jau keturioliktus metus inicijuoja lapkričio 16-osios – Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimą Lietuvoje.

Pilietinės iniciatyvos tikslai:

• išsiaiškinti bei prisiminti žodžio Tolerancija reikšmę;

• aptarti su mokiniais temą, ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar tolerancija vyrauja vienas kito atžvilgiu, kokius netolerancijos ar tolerancijos pavyzdžius mokiniai prisimena;

• rasti ir aptarti XX a. istorijos pavyzdžius, susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei. Paanalizuoti, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam;

• aptarti XX a. Lietuvos istorijos faktus (nacių okupaciją ir sovietinės okupacijos laikotarpius) rasti tolerancijos/netolerancijos pavyzdžius mūsų Lietuvos istorijoje ar jos vertinime.

Šiais metais Tolerancijos dienos simbolis – PAUKŠTIS. Paukščio simbolis dažnai sutinkamas įvairiose religijose ir kultūrose. Balto paukščio reikšmė: meilė, tyrumas, atnešama gera žinia, taika ir t. t. Tolerancijos žodis nereiškia meilės ar taikos. Tai – pakantumas kitam, kitokiam, esančiam šalia.

Minint šią dieną mūsų gimnazijos mokiniai žiūrėjo filmukus apie Toleranciją, dalijosi savo mintimis, diskutavo, gamino savo Tolerancijos paukštį.

Mokinių darbų paroda eksponuojama Karmėlavos bibliotekoje. Paroda veiks iki gruodžio 9 d.

Tolerancijos ugdymo centro (TUC) koordinatorė,

istorijos mokytoja M. Vitkauskaitė – Valantikonienė,

etikos mokytoja L. Kuncevičienė